„Flow” a tökéletes élmény

Reményeink szerint nincs olyan ember, aki ne élte volna már át legalább egyszer a flow élményt.

Azt a fantasztikus életérzést, amikor az ember tökéletes formában érzi magát, amikor annyira elmerül az aktuális feladatban, hogy nem érzi az idő múlását és átjárja az elégedettség.

A világhírű pszichológiaprofesszor Csíkszentmihályi Mihály flownak. azaz áramlatnak nevezte el azokat a tökéletes pillanatokat, amelyeket az öröm, a kreativitás. és a lelkesedés jellemez.  A kutató úgy gondolta, hogy az átélt boldogság nem véletlenül következik be, nincs semmi köze az anyagi javakhoz és nem függ a külső körülményektől.  A flow pillanataiban az elme egy speciális üzemmódba kapcsol. Ilyenkor kizárólagosan az adott feladat hatékony elvégzéséhez szükséges erőforrások aktiválódnak.

Mi szükséges a flow állapot eléréséhez?

  • Igazán élvezetes tevékenység
  • Pontosan meghatározott célok, amelyek kihívást jelentenek, de teljesíthetőek
  • Koncentráció és fókuszált figyelem
  • Azonnali visszajelzés a tevékenység végzéséről

A flow állapota átélhető minden olyan élethelyzetben, amikor képesek vagyunk teljesen belefeledkezni az adott tevékenységbe, lehet ez művészeti vagy sport tevékenység, egyéni vagy csapatjáték, de akár egy nagy összpontosítást igénylő munkafeladat is. Azok. akik képesek a flow élmény irányításuk alatt tartani, jelentős javíthatják életminőségüket is.